Klaus Iohannis: ”Românii nu se mai ÎNTORC în ţară. Aş vrea ca cei care pleacă peste hotare să o facă pentru că aşa aleg, nu de NEVOIE”




Preşedintele a declarat că Diaspora românească este o adevărată valoare pentru ţară, adăugând că şi-ar dori ca românii să nu mai plece din cauza nevoilor, ci doar pentru că aşa aleg.

“Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare, însă, putem să vedem şi oportunitatea oferită de prezenţa unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea şi modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat.

Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toţi românii, din interiorul şi din afara graniţelor”, a spus Iohannis.

El a adăugat că un nou cadru, în care atenţia faţă de diaspora să devină o prioritate naţională, va trebui transpus în politici publice, programe şi proiecte.

“Românii de peste hotare acumulează experienţă, posedă expertiză, capătă deprinderi şi îşi construiesc reţele de contact pe care nu le-ar fi avut în ţară. Acestea reprezintă un capital preţios, ce poate fi valorificat în mod inteligent. Fie că vorbim de specialişti demni de Premiul Nobel, de români care excelează în profesiile lor şi în activităţile lor, care muncesc cu onestitate, românii din străinătate au ceva util de oferit ţării. 

Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar şi ‘civic’, având experienţa de a trăi în democraţii consolidate, cu sisteme eficiente în serviciul public”, a declarat şeful statului.

El a subliniat că numărul românilor care se va întoarce în ţară va creşte pe măsură ce abordarea statului se va schimba în cazul lor.

“A doua constatare, pe care o fac cu regret, este că prea puţini români au planuri concrete de întoarcere în ţară. Sunt convins că numărul lor va creşte pe măsură ce se schimbă abordarea statului faţă de cetăţenii săi, dar expertiza lor poate fi valorificată şi pusă în slujba dezvoltării României chiar de acolo unde trăiesc ei acum”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a propus gândirea unor modalităţi în care pot fi puşi în contact specialiştii români din străinătate cu cei rămaşi în ţară pentru conectarea proiectelor antreprenoriale sau de cercetare, prin care se poate facilita accesul la resurse şi crea punţi de legătură cu instituţiile publice.








Comentarios

Entradas populares de este blog

Oficial: Italia, Germania și Franța își închid definitiv hotarele pe doi ani de zile!...

VIDEO: DOI TINERI DIN IAŞI S-AU ÎNFIERBÂNTAT PE STRADĂ.

Orban: După 15 iunie, românii veniți din străinătate nu mai intră în izolare la domiciliu