Anunțul premierului Orban privitor la prelungirea stării de alertă – ce măsuri se vor lua din 16 iunie





Guvernul s-a reunit la ora 18.30, însă premierul Orban a anunţat că hotărârea de prelungire a stării de alertă va fi adoptată săptămâna viitoare.

Decizia vine însă la pachet cu o serie de măsuri de relaxare, astfel că din 15 iunie:

– vor fi deschise sălile de fitness, dar cu reguli stricte de distanţare;

– vor fi redeschise mall-urile, dar fără zona de restaurante şi fără locurile de joacă;

– vor putea fi organizate evenimente private, dar cu restricţii legate de numărul participantelor: cel mult 20 de oameni în interior şi 50 în exterior;

– creşele şi grădiniţele private vor putea fi deschise, însă aici decizia aparţine patronilor;

– pentru cei care aşteaptă să meargă la piscină – vor putea să facă asta doar dacă sunt piscine exterioare, cu respectarea distanţării sociale şi a unor măsuri speciale de igienă

Pentru fiecare domeniu în parte în care sunt luate aceste măsuri, miniştrii vor veni cu norme şi reguli care vor fi respectate.

În schimb, încă se poartă discuţii privind zborurile şi restricţiile de călătorie. Deocamdată, la noi nu s-a luat o decizie, dar Comisia Europeană a recomandat chiar azi ridicarea tuturor restricţiilor de călători din interiorul Uniunii începând cu 15 iunie.

Bruxelles-ul prevede şi redeschiderea parţială a graniţelor externe ale Uniunii şi ale Spaţiului Schengen după 30 iunie. Decizia finală privind ridicarea restricţiilor de călătorie o ia fiecare stat în parte.

Hotărârea trebuie adoptată de Parlament în termen de 5 zile, iar în cazul unui vot negativ, măsurile îşi pierd efectul.

Un vot previzibil este cel de respingere. PSD, Pro România şi ALDE au anunţat că votează împotrivă.

Guvernul amână pentru săptămâna viitoare hotărârea de prelungire a stării de alertă pentru 30 de zileGuvernul adoptă astăzi hotărârea de prelungire a stării de alertă pentru 30 de zile

Surse guvernamentale au declarat anterior că joi va fi adoptată hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă după 16 iunie.

Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile, însă Raed Arafat a avansat la discuţiile cu liderii politici din Parlament de miercuri şi termenul de 15 zile.

Hotărârea Guvernului ar putea conţine o serie de măsuri de relaxare anunţate deja de preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Orban a anunţat joi seară care sunt restricţiile care vor fi ridicate începând cu 15 iunie.

Astfel, de la această dată se vor redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădiniţele şi afterschool-urile, nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite ţări.

Noi măsuri de relaxare de la 15 iunie. Restricţii ridicate de Guvern pe ultima sută de metri: Loteria, pariurile şi jocurile de noroc Ce restricţii se ridică de la 15 iunie. Noi activităţi permise, introduse pe ultima sută de metri de Guvern

În plus faţă de măsurile anunţate de Iohannis, în urmă cu două zile, Guvernul va permite reluarea activităţilor pentru jocurile de noroc, respectiv loteria şi casele de pariuri.

Orban a menţionat că vor fi redeschise mall-urile, grădiniţele şi after-school-urile, se va relua activitatea de tratament balnear. Se reia activitatea în piscine exterioare.

De asemenea, se va permite creşterea numărului de persoane de la 3 la 6 pentru activităţile sportive şi recreative care se desfăşoară outdoor.

Rămân închise cinematografele, restaurantele, sălile de jocuri şi locurile de joacă care există în mall-uri.

Prim-ministrul a menţionat că odată cu încheierea şcolii va înceta măsură de sprijin care a fost instituita pe perioada şcolii care i-a permis unui părinte să poată să stea acasă beneficind de plata a 75% din salariu.

„Sunt măsuri care au fost gândite în planul pe care l-am gândit şi care prezintă un risc epidemiologic destul de mic. Cam acestea vor fi măsurile de relaxare care se vor aplică începând cu dată de 15 iunie”, a declarat Orban.

Pentru Bulgaria, Grecia, Austria şi alte ţări europene, premierul a anunţat că se va suspenda măsura izolării la domiciliu la întoarcerea în ţară, pentru a se permite reluarea vacanţelor.

Acestea sunt redeschiderea mall-urilor, a piscinelor exterioare şi a grădiniţelor private.

Pe de altă parte, restaurantele rămân închise, iar purtarea măştii de protecţie, regulile de distanţare şi termoscanarea rămân obligatorii.

După adoptatea hotărârii de către Guvern, aceasta este trimisă Parlamentului care trebuie să o voteze în termen de 5 zile.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Oficial: Italia, Germania și Franța își închid definitiv hotarele pe doi ani de zile!...

VIDEO: DOI TINERI DIN IAŞI S-AU ÎNFIERBÂNTAT PE STRADĂ.

Orban: După 15 iunie, românii veniți din străinătate nu mai intră în izolare la domiciliu